Ga vreemd (en raak besmet)

Als vakidioot ben je helemaal vertrouwd met jouw kennisdomein. Er zijn nog geheimen, maar omdat je het bestaan ervan vermoed zullen ze je eigenlijk niet helemaal meer verrassen.

Ben je daarom uitgeleerd? Welnee, juist dan is het tijd om de kaders te verzetten en naar andere disciplines te kijken. Wat je hiervan opsteekt helpt ook vaak om in je eigen vakgebied nieuwe stappen te zetten.

De meeste experts in een vakgebied hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. In hun loopbaan hebben ze de kans gehad om in hun vakgebied in projecten werkervaring op te doen. Vaak worden thuis ook nog informatiebronnen uitgeplozen of hobbymatig ervaringen opgedaan. Daarom worden ze vaak “vakidioten” genoemd.

Als jezelf zo’n periode heeft doorlopen, kom je er op een gegeven moment achter dat je eigen specialisatie onvoldoende is om verder te komen. Ja, er kan met meer snelheid en zekerheid een oplossing bedenken. Maar vrijwel nooit is dit een compleet antwoord op de vraag van de klant of de wens van de maatschappij. Er zijn altijd zaken die vanuit andere specialisaties aangepakt moeten worden.

Oftewel, om echt iets van waarde te doen met je eigen kennis, heb je de bijdrage van anderen nodig. En dit wordt pas een geheel als je in elkaars keuken kan kijken en op de grensvlakken tot afstemming of compromissen kan komen.

Projecten waarin deze samenwerking nodig zijn kunnen een welkome afwisseling zijn. Je eigen bijdrage kun je goed leveren vanuit je specialisatie, de bijdragen vanuit andere disciplines bieden de kans om eens naar een ander vakgebied te kijken.

Nu is de grote vraag natuurlijk: “Waar begin ik?” Volgens mij zijn je collega’s het beste startpunt. Zij hebben al expertise opgebouwd in hun vakgebied en kunnen jou daarom snel op weg helpen. Als wisselgeld heb jij jouw vakkennis. Door af en toe in  vreemd vakgebied rond te struinen besmet je elkaar. (En dat is best positief!)

Om te leren van elkaar heb je vooral de bereidheid nodig om het gesprek aan te gaan en open te staan voor nieuwe inzichten. Alleen daarmee bereik je al een heleboel.

Wil je de opbrengst vergroten en behouden? Kijk dan eens of de Add-Maps methode je aanspreekt? Hier vind je meer informatie over op: vlog Add-Maps methode

No Comments

Post a Comment