Wie ben ik

Ik ben Kasper Smit en als ingenieur, ontwerper, bedrijfsopleider en kennismanager zag ik hoelang het duurde voordat ikzelf of collega’s een echt waardevolle bijdrage konden leveren.

Deel je deze ervaring? Beantwoord daarvoor voor jezelf eens de volgende vraag:

“Hoe lang duurt het voor je een team van experts hebt opgebouwd waarin niemand meer onmisbaar is?”

Dit is natuurlijk enorm afhankelijk van het type bedrijf en functie maar volgens mij ben je zo anderhalf jaar verder.

Dit heeft mij op een zoektocht gebracht  naar een methode voor kennisdeling direct tussen experts.

Wat zeggen anderen over mij

Deze aanbevelingen komen van mensen die met mij samenwerkten.

LEREN (door te doen) GAAT LANGZAAM

Inwerken als roulette

Inwerken is vaak learning-on-the-job. Aanschuiven bij projecten en wat taken oppakken. Daar leer je vanzelf wat van en kun je een plaats in het team verwerven. Wat je wel en niet meekrijgt is dan sterk afhankelijk van de lopende projecten.

Overdracht van de samenhang

Als docent in het onderwijs heb ik een andere vorm van kennisoverdracht leren kennen. Mijn uitleg over wiskunde was erop gericht dat de leerlingen begrip opbouwden van de interne samenhang van concepten in de algebra, meetkunde en statistiek. Niet blind laten leren om te reproduceren maar een structuur geven om zelf zaken te beredeneren.

Dus…

Deze werkwijze heb ik vertaald naar kennisdeling binnen organisaties. Mijn zoektocht heeft geleid tot de ontwikkeling van de Add-Maps methode. Hiermee biedt ik bedrijven een concrete aanpak en software om kennisdeling tussen experts op te zetten. Een complete introductie vind je hier.

Het delen en borgen van expertkennis helpt niet alleen kenniswerkers. Ook andere collega’s en zelfs klanten kunnen vanuit de vastgelegde kennis geïnformeerd worden. Vaak is dan wel een vertaalslag nodig, maar deze is wel weer eenvoudiger te maken omdat de basis al is gelegd.

Niet te vergeten

Kennisdeling helpt niet allen bij communicatie of de overdracht van taken. Ook innovativiteit en kwaliteit zijn erbij gebaat. Zodra experts makkelijker over de schutting van hun eigen vakgebied heen kunnen kijken kunnen ze betere en completere oplossingen ontwikkelen.

Schatmaker kan u helpen

Wilt u meer weten? Lees onderstaand hoe dat wordt aangepakt of neem direct contact op om een afspraak te maken.

Meer informatie
Direct contact