Ga tot op de bodem en eindig aan de top

Heb jij ook wel eens drie verschillende oplossingen gehoord van drie verschillende mensen voor hétzelfde probleem? Dan ken je het gevoel van verwarring waardoor sommige mensen het niet eens meer aandurven om verschillende mensen te benaderen.

In je werk moet je vaak problemen oplossen of keuzes maken. Dit vraagt vaak om inschattingsvermogen (van de context) en creativiteit (met je kennis).

Daarom komt iedereen met een eigen oplossing. Soms zijn ze niet heel verschillend, maar ze zijn nooit gelijk.

Wil je een optimale oplossing? Dan is het interessant om eerst de kennis van verschillende mensen te combineren. Een manier om dit te doen is een kennisbank opbouwen.

Veel kennisbanken starten als individueel initiatief. Door je eigen kennis over te dragen (uitleggen en opschrijven) creëer je een startpunt voor overleg. Natuurlijk zal je uitleg leiden tot discussie maar dat is vooral leerzaam zolang je bereid bent om te luisteren naar de gedachten van anderen. Zo verzamel je uiteindelijk alle inzichten, ervaringen en overtuigingen. Mits consequent toegepast kan het een enorm leerzaam traject zijn waarin expertise opbouwt.

Het opzetten van een kennisbank kan er uiteindelijk toe leiden dat je rol in het bedrijf verandert. Door  de het leertraject heb je namelijk zelf nog altijd het meeste van geleerd. Helaas lukt het nooit om dit allemaal vast te leggen of over te dragen. Heb je deze stap genomen, dan zal je ervaren dat je vanaf een ander niveau opereert. En dat is waar de échte oplossingen vandaan komen.

Een kennisbank opbouwen is een complexe opgave. Het is raadzaam vooraf een goed beeld op te bouwen hoe je dit het beste kan aanpakken. Tijdens de training “de Techneut als Auteur” leer je hoe je dit het beste doen. Wil je meer weten? Kijk dan op: www.schatmaker.nl/de-techneut-als-auteur/

No Comments

Post a Comment