Maak jezelf misbaar (en vrij!)

Ooit was je huidige functie uitdagend, interessant en een bron van energie. Na een tijdje ben je deze uitdaging ontstegen en wil je weer iets nieuws oppakken. Maar nu? Mocht je onmisbaar zijn geworden, dan ben je niet de eerste die dit overkomt.

Unieke kennis en ervaring waardoor je problemen en klantvragen efficiënt afhandelt kan je onmisbaar maken. Zo worden techneuten wel eens “Mr Product X” omdat ze een cruciale rol hadden in de ontwikkelfase. Daarna zijn ze de eeuwige vraagbaak voor sales, helpdesk en anderen. Op zich prima en begrijpelijk, maar wat als je daarna wil doorgroeien in een andere rol? Dan is deze afleiding storend.

In het slechtste geval dwarsboomt een organisatie de doorgroeimogelijkheden van zo iemand. Niet omdat er slechte managers werken, maar omdat ze geen idee hebben hoe dit probleem op te lossen.

Want laten we eerlijk zijn. Hoe je als “Mr Product X” toch telkens weer op een root cause vaststelt, een oplossing verzint of klanten kan overtuigen of geruststellen is behoorlijk ongrijpbaar voor anderen.

Als er dan ook al eerdere pogingen zijn ondernomen om collega’s met je mee te laten lopen zonder dat dit je echt misbaar heeft gemaakt dan ontstaat het idee dat jouw kennis niet goed overgedragen kan worden.

Zelf denk ik dat het wel kan maar dat vaak een verkeerde aanpak is gekozen. In plaats van ongestructureerde training on-the-job zal toch echt de black box die jouw “Product X” is voor buitenstaanders in componenten, onderlinge relaties en kruisverbanden moeten worden afgebroken.

Dat leidt tot systeeminzicht en kennis die je creatief kan toepassen.

Herken je dit probleem en wil je echt meters maken met de oplossing? Kijk dan op: schatmaker.nl/ voor een uitleg over de oplossing die SchatMaker hiervoor aanbiedt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.